BME Műszaki Pedagógia Tanszék
2010 ! Nyomtatás E-mail
2009. december 31. csütörtök, 01:00

Újévi Köszöntő


A Műegyetem egyik legrégebbi tanszékének, a mérnöktanárok képzésével az egyetemi lét kezdetétől foglalkozó jelenlegi Műszaki Pedagógia Tanszék, s elődei nevében búcsúzom a 2009-es esztendőtől, s köszöntöm a következő évet.

Sikeres és mozgalmas év áll mögöttünk. A Bolognai-rendszerben megújított és az egyetemi akkreditációval megerősített képzési portfóliónk a hagyományos mérnöktanári képzést MA szinten megújította. Bízunk abban, hogy a teljes mérnöktanári szakszerkezetben 2010-től kínálhatjuk képzéseinket az immár növekvő számban BSc szakokon végző hallgatóknak, illetve ajánlhatjuk kiegészítésként a már évekkel ezelőtt főiskolai szinten műszaki/mérnök-tanári diplomát szerzőknek. Ehhez kapcsolódik a már két éve megindult és felfutó műszaki szakoktató képzésünk, amely az új, európai követelményeknek megfelelő BSc képzést, s annak sikeres elvégzését követően a mesterszakra történő jelentkezés lehetőségét nyújtja.

Képzési portfóliónk 2010-re lényegesen megújult, visszatérve az alapításának 75. születésnapját 2009-ben ünneplő Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar eredeti küldetéséhez, a több mint félévszázadig szünetelt közgazdásztanár-képzés is megindult mesterszakon, s várjuk a BA szinten végzett közgazdászokat, hogy amennyiben a „tudásipar és –gazdaság” iránt érdeklődnek, kapcsolódjanak be képzéseinkbe elméleti közgazdaságtan-, kereskedelem és marketing, pénzügy és számvitel, valamint a vállalkozási szakirányokon.

A tanszék jelentős tevékenységet végez az életen át tartó szakmai tanulás és képzés támogatásában. Ennek egyik formája a szakirányú továbbképzési rendszerünk, melynek keretében immár másfél évtizede “piacvezetők” vagyunk a Közoktatási vezető – pedagógus szakvizsga szakirányú továbbképzési szakkal, amelynek célja: az intézményvezetői szakképesítésre és általános pedagógus szakvizsgára történő felkészítés.

A legutóbbi évben megújult a Felnőttoktatási fejlesztő szakirányú továbbképzési szakunk is, mely a felnőttképzés szervezésére, irányítására, e területen szakértő feladatok ellátására készít fel. Ehhez kapcsolódik a már egyetemi vagy új típusú MA/MSc diplomával rendelkezők számára meghirdetett egyéves Felnőttképzési menedzser szakirányú továbbképzésünk. Új fejlesztési eredményünk a Távmunka tanácsadó szakirányú továbbképzés programjának a kidolgozása és meghirdetése.

Stratégiai jelentőséggel bír, hogy az Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet keretében tanszékünk két TÁMOP pályázatot nyert meg:
A TÁMOP-4.1.2-08/2/B projekt keretében a szakmai pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítására kerül sor 2010-2011 között. Ezzel a projekttel a BME a szakmai pedagógusképzés és továbbképzés országos központjává válik, korszerű informatikai alapokra helyezve a felnőttkori tanulást. Ehhez kapcsolódik egy új szakirányú továbbképzési programunk, az Iskolai mentor továbbképzési szak. A másik jelentős projektünk keretében az egyetemünkön belüli szakmai továbbképzés megújítására nyílik lehetőség. Ehhez a TÁMOP-4.1.2-08/2/C projekt keretében a „Képzők képzése a BME oktatói körében” témában kaptunk támogatást.

2009 egyik pozitív fordulata volt számunkra, hogy sikerült a doktori képzés intézményi kereteit is kialakítani. Ehhez az ELTE PPK és a BME GTK között tavasszal létrejött megállapodás adott hosszabb távú keretet. Bekapcsolódtunk a doktoranduszok oktatásába, témavezetésébe, s büszkék vagyunk arra, hogy e doktori iskolába Jókai Erika (EPT) és Horváth Cz. János (MPT), a BME GTK Vezetés-és szervezéstudományi Doktori Iskolájába pedig Lőrincz Éva sikerrel felvételt nyert. Aktivitásunk a Tudományos Diákkörben is számottevő. Novemberben a "Nevelés- és sporttudományi szekció" keretében hallgatóink előkelő helyezéseket szereztek: I. díjat nyert “Elektronikus tanulási környezet vizsgálata adatbányászati módszerekkel” témával Nagy Gábor Zsolt a műszaki szakoktató szakon.

A kollégák által 2009-ben kapott Széchenyi Díj (Nyíri Kristóf), Apáczai Díj (Benedek András), József Nádor Emlékérem (Sturcz Zoltán), Korszerű Szakképzésért Díj (Kata János) olyan szakmai elismerések sora, melyben a tanszéki közösségünk munkája meghatározó módon jelen van. Konferenciákat szerveztünk, s számos konferencián aktívan részt vettünk. A legutóbbi, immár IV. APPI Konferencia témája az új TÁMOP projektekre alapozódó fejlesztési program volt. A nemzetközi konferenciák szakmai témáinak hosszú felsorolása helyett, csupán az országok: Anglia, Ausztria, Brazília, Finnország, Németország, Olaszország, Skócia, Spanyolország, ahol kollégáink jártak, s szakmai hírünket vitték a világba.

A hagyományok ápolása jegyében ott volt tanszéki asztalunk a legutóbbi Mérnökbálon, serlegeket nyertünk a júniusi APPI Sportnapon, ősszel kirándultunk három napra Selmecbányára is. Új kollegaként kapcsolódott az év folyamán a tanszéki csapatunkhoz, Vidékiné Reményi Judit docens asszony. Házasságot kötött Horváth Cz. János kollégánk, s Molnár Vilmos György születésével a tanszéki “nagycsalád” is örvendetesen gyarapodott.

Úgy kezdtem: “sikeres és mozgalmas év áll mögöttünk”, és úgy zárom e köszöntőt: izgalmas, feladatokban gazdag új esztendő áll előttünk. Ehhez kívánok kollégáimnak, partnereinknek boldog és sikeres 2010. esztendőt!

2009. december 31-én,


Benedek András
tanszékvezető
egyetemi tanár

 
TDK eredmények, 2009 Nyomtatás E-mail
2009. december 06. vasárnap, 21:15

Tanszékünk hallgatói TDK helyezéseket szereztek

 

A 2009. november 18-án megrendezett GTK-TDK versenyen a "Nevelés- és sporttudományi szekció" keretében hallgatóink az alábbi helyezéseket szerezték:

 

I. díj

Elektronikus tanulási környezet vizsgálata adatbányászati módszerekkel

Készítette: Nagy Gábor Zsolt - Gazdaság- és Társadalomtudományi kar műszaki szakoktató szak
Konzulens: Horváth Cz. János egyetemi tanársegéd - BME Műszaki Pedagógia Tanszék


II. díj

Mikrotartalom és fénykép alkalmazása az oktatásban

Készítette: Béresné Sztahura Ildikó - Gazdaság- és Társadalomtudományi kar okleveles mérnöktanári szak
Konzulens: Horváth Cz. János egyetemi tanársegéd - BME Műszaki Pedagógia Tanszék


MPT különdíj

A 3D internet alkalmazási lehetőségei az oktatásban

Készítette: Kátai Imre József - Villamosmérnöki és Informatikai kar mérnök informatikus alapszak
Konzulens: Dr. Molnár György egyetemi adjunktus - BME Műszaki Pedagógia Tanszék

 

A hallgatók helyezéseihez elismerésünket fejezzük ki, a konzulensek munkáját köszönjük!

 

 
Nyílt napok Nyomtatás E-mail
2009. november 13. péntek, 12:14

Nyílt Napok rendezvények


Tájékoztató a mérnöktanári és közgazdásztanári tanári mesterszakra való felvételről:

  • 2009. december 3., csütörtök, 13.00, BME  E épület 403. terem
  • 2009. december 10., csütörtök, 13.00, E épület 403. terem
  • 2010. január 26., kedd, 13.00, E épület  403. terem
  • 2010. február 2., kedd, 13.00, E épület  403. terem

A helyszín és az elérhetőség: 1111 Budapest, Egry József utca 1. Tel: +361 463 2655

 

 

 
Diplomaleadási tudnivalók Nyomtatás E-mail
2009. november 12. csütörtök, 11:59

Diplomaleadás, záróvizsga tájékoztatás

 

 

A NYÁRI ZÁRÓVIZSGA VÁRHATÓ IDŐPONTJA:  2010. JÚNIUS ELSŐ FELE

(mérnöktanárok, műszaki szakoktatók részére)


A ZÁRÓVIZSGÁRA JELENTKEZÉS HATÁRIDEJE: 2010. május 4.

(Deák Katalinnál a 463-1699-es telefonszámon, illetve a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen).


A szakdolgozat leadási határideje:
2010. május 4.

A szakdolgozatot két példányban kell elkészíteni, melyet egy egyoldalas összefoglaló egészítsen ki a készítő adataira, a szakdolgozat témájára, célkitűzéseire, módszereire és eredményeire vonatkozóan.


A záróvizsga szerves részeként a tantárgyi feleletek megkezdésének feltétele a szakdolgozat megvédése. Ez egy 5-10 perces ismertetés során történik, melyhez 5-10 képből álló diasorozatot kell készíteniük a váróvizsgázóknak. Kérjük e diasort legkésőbb a vizsga előtt 3 nappal a tanszékre eljuttatni szíveskedjenek a fenti e-mail címre.


További információkért kérjük, forduljanak a tanszéki Tanulmányi Irodához (Deák Katalin – személyesen: E épület, IV. emelet 9., illetve a fenti elérhetőségeken).

 
Továbbképzési ajánlatok Nyomtatás E-mail
2009. október 16. péntek, 14:10

Pedagógus továbbképzési ajánlatok

 

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett pályázati lehetőség kapcsán – lásd: Uniós pályázat a pedagógusok továbbképzésére – tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a pedagógus továbbképzési programok egy része a BME képzési kínálatából is igénybe vehetők, ezeket kiemelten ajánljuk a szakképzésben pedagógus munkakörben foglalkoztatottak számára. A pályázati kiírásban rögzített támogatható tevékenységek köréhez illeszkedve képzési kínálatunkból az alábbiakat kínáljuk.

Tanári mesterképzés


1. Mérnöktanár mesterképzés

Javasoljuk a korábban főiskolai végzettséget szerzett műszaki-, mérnöktanárok és egyetemi végzettséget szerzett okleveles mérnöktanárok számára vagy a végzettségi szint növelése, vagy a szakterületi ismerek megújítása céljából – biomérnök-, építészmérnök-, építőmérnök-, gazdálkodási mérnök-, gépészmérnök-, könnyűipari mérnök-, környezetmérnök-, közlekedésmérnök-, mechatronikai mérnök-, vegyészmérnök tanár szakirányokon. A képzési idő: 4 félév.

2. Közgazdásztanár mesterképzés

A korábban főiskolai végzettséget szerzett gazdasági tanárok, közgazdásztanárok és egyetemi végzettséget szerzett okleveles közgazdásztanárok számára vagy a végzettségi szint növelése, vagy a szakterületi ismerek megújítása céljából - elméleti közgazdaságtan-, kereskedelem és marketing-, pénzügy és számvitel-,vállalkozási ismeretek tanár szakirányokon. A képzési idő: 4 félév.

Szakirányú továbbképzés

1. Közoktatási vezető – pedagógus szakvizsga szakirányú továbbképzési szak (OH_FRKP/18030/2007.)

A képzés célja: az intézményvezetői szakképesítésre és általános pedagógus szakvizsgára történő felkészítés. Szakképzettség: közoktatási vezető és pedagógus szakvizsga. A képzés négy féléves, a kreditek száma: 120. A felvétel feltétele: pedagógus végzettséget és szakképzettséget tanúsító oklevél és legalább három (3) éves pedagógus munkakörben eltöltött szakmai gyakorlat.

2. Felnőttoktatási fejlesztő szakirányú továbbképzési szak (OH-FHF/536-4/2008.)

A képzés célja: felnőttképzés szervezésére, irányítására, e területen szakértő feladatok ellátására készít fel. Szakképzettség: felnőttoktatási szakértő. A képzés négy féléves, a kreditek száma: 120. A felvétel feltétele: pedagógus végzettséget és szakképzettséget tanúsító oklevél, vagy bármely területen szerzett felsőfokú végzettséget és szakképzettséget tanúsító oklevél és legalább három (3) éves felnőttoktatásban szerzett szakmai gyakorlat. 

3. Iskolai mentor szakirányú továbbképzési szak (létesítő határozat: OH-FMH 237-2/2009.) BME részére az indítás engedélyezése folyamatban van.

A képzés célja: a tanári mesterszak szakmai gyakorlatainak vezetésére illetve a gyakornokok segítésére készít fel. Szakképzettség: iskolai mentor. A képzés két féléves, a kreditek száma: 60. A felvétel feltétele: egyetemi vagy tanári mesterképzésben szerzett, pedagógus végzettséget és szakképzettséget tanúsító oklevél és legalább három (3) éves pedagógus munkakörben eltöltött szakmai gyakorlat. 

4. Távmunka tanácsadó

A képzést azon szakemberek/vezetők számára ajánljuk, akik a távmunka keretében történő foglalkoztatásra történő felkészülést szakértőként kívánják támogatni a gazdasági szereplők körében, másrészt azok számára, akik a munkavégzésre történő alkalmazás távmunka keretében lehetséges megvalósítását tervezik, illetve a már létező alkalmazási gyakorlatot szeretnék kiszélesíteni.A fenti és további képzéseinkről szóló részletesebb tájékoztató anyagok elérhetők a http://mpt.bme.hu honlapon.
Kérdéseiket várjuk a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen!
Érdeklődni lehet a 06-1 / 463 26 55 telefonszámon

 
<< Első < Előző 41 42 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL